Informatie
Alle informatie op 1 plek
Introductie
De volleybal recreantencompetitie in Amersfoort e.o. is een officiële NeVoBo competitie, maar ook teams die geen lid zijn van de NeVoBo kunnen meedoen.
De competitie bestaat uit ongeveer 40 teams, verdeeld over een mix- en herencompetitie. De competities zijn opgedeeld in poules van maximaal acht teams zodat niveaus van de teams zo goed mogelijk overeenkomen.
De wedstrijden worden altijd gespeeld op de woensdagavond in onze vaste sporthal: de Juliana van Stolberg sporthal aan de Leusderweg in Amersfoort. Hier worden vier velden opgebouwd en is de kantine open voor de pauzes tussen de wedstrijden.
In de periode van oktober tot april speelt elk team zeven avonden, dat is gemiddeld eens per drie weken. Op een avond worden vier wedstrijden (van twee sets) gespeeld van een half uur, dus we spelen op tijd en niet tot een bepaalde puntenstand zoals in de reguliere competitie.
Aan het einde van een competitieronde promoveert het winnende team en degradeert het laagste team. De eerste mogelijkheid tot promotie is in januari en de volgende in april.
Speelperiode
We starten eind september en spelen door tot begin april. Totaal spelen we 2 competities: een eerste ronde tot 1 januari van 3 avonden en dan de tweede ronde tot begin april met 4 avonden.
Tarief
Een team betaalt €27 per avond. De rekening wordt eind van het seizoen per email verstuurd.
Spelregels
We volgen de NeVoBo regels met wat vereenvoudigingen:
Het is niet toegestaan te spelen met een libero.
Geen spelonderbrekingen voor spelers wisselen of time-outs.
Indien een team uit meer dan 6 spelers bestaat dan kan worden ingedraaid. Het indraaien kan slechts worden toegestaan bij het verkrijgen van de opslag op de rechts achterplaats en geldt slechts voor 1 speler.
Teamshirts worden gewaardeerd maar zijn niet verplicht.
Voetfouten bij de middenlijn worden altijd afgefloten want we willen blessures voorkomen.
Netfouten worden alleen afgefloten als dit bij het spelen van de bal gebeurt (gelijk aan de reguliere competitie).
Bij een wedstrijd van een mixed team dienen er altijd ten minste drie dames in het veld te staan. Meer is toegestaan, minder niet. Tip: de herenpoule heeft geen beperkingen, hier mogen dames meespelen en zelfs een volledig damesteam is toegestaan. Dit biedt mogelijkheden voor teams die niet voldoende dames hebben voor de mix poule.
Nethoogtes: dames 2.24m, mix 2.35m, heren 2.43m
Elk team neemt een bal mee. De scheidsrechter zal aan het begin van de wedstrijd beide ballen controleren en de (in zijn ogen) meest geschikte kiezen.
Punten per wedstrijd. Er worden per wedstrijd 4 punten verdeeld: set gewonnen = 2 punten, set gelijk = 1 punt, set verloren = 0 punten.
Service: het eerstgenoemde team begint de eerste set met serveren en het andere team de tweede set.
In gevallen waarin dit reglement niet voorziet beslist de wedstrijdleiding.
Duur van een wedstrijd
Elke wedstrijd bestaat uit twee sets van 13 minuten. Tussen de twee sets is er geen pauze; er wordt gelijk doorgespeeld. Een wedstrijd duurt dus 26 minuten. Als het tijd is wordt de lopende rally direct gestopt.
Scheidsrechter en teller
De scheidsrechter en teller worden geleverd door een team dat op dat moment geen wedstrijd speelt. Dat betekent dat ieder team op elke speelavond twee keer een wedstrijd fluit en telt. Bij de wedstrijdcoördinator kan een voorkeur worden opgegeven voor de twee wedstrijden gelijktijdig fluiten of apart van elkaar.
Er worden binnen deze recreantencompetitie geen opleidingseisen gesteld aan de wedstrijdleiding, maar het halen van een spelregelbewijs is altijd te adviseren (zie ook www.volleybalmasterz.nl).
No show beleid
Omdat in toernooivorm wordt gespeeld, is het niet mogelijk om wedstrijden te verplaatsen. Daarom zal een team dat niet kan deelnemen aan een speelavond alle wedstrijden reglementair met 4-0 verliezen. Het niet op komen dagen in onze speelvorm heeft grote gevolgen: afmelding dient altijd voorkomen te worden. Een tekort van één of twee spelers kan worden opgelost door spelers 'te lenen' van teams die op dat moment geen wedstrijd spelen.
Verloren voorwerpen
De organisatie van dit toernooi is niet verantwoordelijk voor verloren voorwerpen. In de hal, bij de ingang, staat een doos met gevonden voorwerpen. Op donderdagmorgen van ongeveer 8:30 tot 9:30 is meestal de SRO zaalbeheerder aanwezig.